vanliga frågor och svar

Allmänna frågor

Måndag till fredag kl 10:00 till 18:00
Du kan trycka på Google map där uppe och åka till 
RUDS CENTRUM
Rudstorget 26
65466 Karlstad
Du kan mejla till support@ittek.se eller SMS:a 072 653 73 60
I din orderbekräftelse meddelar vi dig leveranstiden på din beställning. När din order blir skickad ifrån oss får du ett leveransbesked med tillhörande kollinummer. 
Många problem kan avhjälpas genom att göra en mjukvaruuppdatering eller en återställning av produkten (t ex mobiltelefoner, datorer mm).
I de fall det inte hjälper rekommenderar vi dig att komma in med produkten till ITtek.se eller skicka det till:
Interaktiv Teknologi AB
Rudstorget 26
65466 Karlstad
Transportskador åtgärdas utan kostnad för våra kunder. Vi rekommenderar att du skicka mejl till support@ittek.se inom 1 arbetsdagar från det att du mottagit din produkt i fall av en fraktskada.

Order och betalning

Tryck på köp och gå vidare till kundkorgen för att få leveransalternativ
Du ser priset när du har lagt produkten i varukorgen och gått vidare till kassan. Där kan du välja  fraktalternativ och se vad dessa kostar.
I vår internetbutik erbjuder vi betalning via Mastercard, Visa och American Express, Bankgiro betalning, överföring via internetbank, Klarna faktura med 30 dagars förfallo, Klarna delbetalning upp till 24 månader och Swish
Ja, det går bra att dela upp din betalning via Klarna.
Ta kontakt med Klarna på 08 – 120 120 10 som hjälper dig vidare.
Alla nya produkter är med 25% moms.
Några begagnade produkter är VMB 0% moms och några med 25% moms.
Det kan finnas olika anledningar, men den vanligaste anledningen är att du har angett en annan fakturaadress än den adress du är folkbokförd på.

123 560 63 97 Interaktiv Teknologi AB

5533-2845 Interaktiv Teknologi AB

Leverans

Du får Kolli-ID nummer via mejl och meddelande.

Garanti och öppet köp

Du får 6 till 36 månader garanti på de flesta produkter*, garanti gäller endast fel som fanns vid köptillfället, den gäller inte fel som är oförenliga med varans eller felets art.
Du kan lämna tillbaka den i Ruds centrum i Karlstad eller registrera din retur online. Du som kund står för frakten och transportrisken vid nyttjande av din ångerätt. Tänk därför på att emballera produkten så som den var när du fick den.

Reklamation och service

Normal servicetid är 1-2 veckor men oftast går det snabbare än så.
Du kan börja med att läsa vad som gäller för just din produkt.
Självklart kan du även kontakta vårt kundservice 0726737360 direkt om du vill ha hjälp direkt från oss.

Övriga

Det finns flera fördelar med att köpa en begagnad dator:
Kostnadseffektivitet: Begagnade datorer kan vara betydligt billigare än att köpa en helt ny dator. Du kan spara pengar på att köpa en begagnad dator som fortfarande fungerar bra, men kanske inte har de senaste specifikationerna.
Miljövänlighet: Genom att köpa en begagnad dator hjälper du till att minska avfallet och sparar på resurserna som krävs för att tillverka en helt ny dator. Detta kan ha en positiv miljöeffekt genom att minska utsläppen av växthusgaser och bidra till att minska avfallsmängderna.
Enkelhet: Att köpa en begagnad dator kan också vara enklare och mer bekvämt än att köpa en ny dator. Du kan hitta begagnade datorer online eller i butike och du kan välja en modell som passar dina behov och budget.
Potentiellt högre kvalitet: En annan fördel med att köpa en begagnad dator är att du kan hitta högkvalitativa datorer till lägre priser än vad de kostar nya. Du kan hitta en dator från ett välkänt märke som har hög prestanda och som har hållits i gott skick av tidigare ägare.
Backup-dator: Om du behöver en backup-dator för att ha till hands ifall din primära dator skulle sluta fungera kan det vara en bra idé att köpa en begagnad dator. Då kan du ha en extra dator tillgänglig utan att behöva spendera pengar på en helt ny enhet.
Kostnadseffektivitet: En begagnad mobiltelefon kan vara mycket billigare än en helt ny mobiltelefon, särskilt om det är en äldre modell eller en som har använts en stund. Detta kan vara en bra lösning om du behöver en mobiltelefon men har en tight budget.
Miljövänlighet: Genom att köpa en begagnad mobiltelefon bidrar du till att minska mängden avfall som produceras, eftersom du inte behöver köpa en helt ny mobiltelefon. Detta kan ha en positiv effekt på miljön genom att minska utsläppen av växthusgaser och minska behovet av att utvinna nya råmaterial.
Inget kontrakt: Om du vill undvika att bli bunden till en mobiltelefonleverantör kan det vara en bra idé att köpa en begagnad mobiltelefon. På det sättet kan du använda telefonen utan att behöva teckna ett nytt kontrakt och därmed undvika eventuella långa bindningstider.
Potentiellt högre kvalitet: Du kan hitta högkvalitativa mobiltelefoner till lägre priser om du köper begagnat. Vissa äldre modeller har fortfarande god prestanda och funktioner, vilket kan göra dem till ett bra alternativ till en ny mobiltelefon. Dessutom kan tidigare ägare ha tagit väl hand om telefonen och hållit den i gott skick.
Backup-telefon: Om du behöver en backup-telefon för att ha till hands om din primära telefon skulle sluta fungera kan det vara en bra idé att köpa en begagnad mobiltelefon. Då kan du ha en extra telefon tillgänglig utan att behöva spendera pengar på en helt ny enhet.
Det första du bör göra är att omedelbart stänga av datorn och koppla ur den från eluttaget och ta ut batteriet om du kan. Detta minskar risken för spridning av skadan och kan även skydda dig från elektriska stötar.
När du har stängt av datorn och tagit bort strömkabeln vänder du datorn upp och ner och låter den återstående vätskan rinna ut. Använd sedan en ren trasa eller papper för att torka av så mycket vätska som möjligt från datorns yta.
Ta om möjligt bort tangentbordet för att rengöra under och runt kanterna. Använd en ren trasa eller papper för att ta bort så mycket vätska som möjligt. Var försiktig så att du inte skadar eller tappar små delar när du tar bort tangentbordet.
Låt den torka i minst 24 timmar innan du sätter på datorn igen. Om du har tillgång till en hårtork kan du använda den på låg värme för att torka ut överflödig fukt. Men var försiktig så att du inte överhettar datorn eller skadar komponenterna.
Om problemet kvarstår efter att du har utfört dessa steg kan det vara en bra idé att ta din bärbara dator till en kvalificerad tekniker som kan bedöma skadan och föreslå lämpliga reparationer.
Det finns flera saker du kan göra för att förlänga livslängden på din mobiltelefon:
Undvik överhettning: Håll din telefon i en sval miljö och undvik att använda den i direkt solljus. Överhettning kan påverka batteriets hälsa och prestanda negativt.
Hantera batteriet försiktigt: Undvik att låta telefonens batteri helt ladda ur eller ladda till 100% för ofta, då det kan påverka batteriets livslängd. Det är också en bra idé att använda originaltillverkade laddare och kablar.
Uppdatera regelbundet: Se till att din telefon har den senaste mjukvaruversionen. Uppdateringar innehåller ofta förbättringar för säkerhet och prestanda.
Undvik skador: Skydda din telefon med ett skal och skärmskydd för att minimera risken för skador vid oavsiktliga fall eller stötar.
Rengör regelbundet: Ta bort damm och smuts från telefonens portar och högtalare med en mjuk borste eller en ren trasa.
Använd inte telefonen för mycket: Försök att minska användningen av telefonen när det inte är nödvändigt. Använda din telefon för mycket kan påverka batteriets livslängd och andra komponenter.
Genom att ta hand om din mobiltelefon på detta sätt kan du förlänga dess livslängd och få mer nytta av den under en längre tid.
Att ta hand om ditt laptopbatteri på rätt sätt kan förlänga dess livslängd och hjälpa dig att använda din laptop effektivt. Här är några tips för att ta hand om ditt laptopbatteri:
Undvik att låta batteriet helt ladda ur eller ladda till 100% för ofta. Det är bäst att ladda batteriet till 80-90% och sedan avbryta laddningen för att undvika överladdning. Om möjligt, undvik att använda datorn med ansluten strömkälla när batteriet är fulladdat.
Förvara ditt laptopbatteri på en torr och sval plats. Undvik extrema temperaturer och fuktiga områden, eftersom detta kan påverka batteriets hälsa.
Använd strömsparläge eller batterisparläge när det är möjligt. Dessa lägen kan hjälpa dig att maximera batteriets livslängd genom att minska belastningen på ditt laptopbatteri.
Stäng av onödiga program och enheter som Bluetooth eller Wi-Fi när du inte använder dem. Detta kan minska belastningen på batteriet och hjälpa dig att spara ström.
Rengör datorns ventilationssystem regelbundet för att hålla den sval. Överhettning kan påverka batteriets livslängd negativt.
Använd originaltillverkade laddare och kablar för att ladda ditt laptopbatteri. Andra laddare kan ha olika spänning eller amperetimmar som kan skada ditt batteri.
Genom att följa dessa enkla tips kan du hjälpa ditt laptopbatteri att hålla längre och maximera dess prestanda.
Det finns flera möjliga anledningar till varför din bärbara dator blir mycket varm och ventilationssystemet låter mycket:
Överbelastning av CPU eller GPU: Om du använder din dator för intensiva uppgifter som att spela spel eller bearbeta videor kan det orsaka att CPU:n och GPU:n arbetar hårt och genererar mycket värme. Detta kan orsaka att datorn blir mycket varm och att ventilationssystemet låter mycket.
Damm och smuts: Om ventilationssystemet är täckt av damm och smuts kan det hindra luftflödet och orsaka att datorn blir överhettad. Detta kan också orsaka att ventilationssystemet låter mycket.
Felfungerande kylfläkt: Om kylfläkten inte fungerar ordentligt kan det orsaka att datorn blir överhettad och att ventilationssystemet låter mycket.
Felplasserad dator: Om du placerar din bärbara dator på en mjuk eller ojämn yta kan det orsaka att ventilationssystemet blockeras och att datorn blir överhettad.
För att åtgärda problemet med en överhettad dator och högt ljud från ventilationssystemet kan du försöka rengöra ventilationssystemet, kontrollera att kylfläkten fungerar ordentligt, placera datorn på en plan yta, och undvika att använda datorn för intensiva uppgifter för länge. Om problemet kvarstår kan det vara en bra idé att söka professionell hjälp från en tekniker.
Det är inte möjligt att rengöra damm inuti en bärbar dator från utsidan utan att öppna den. Damm och smuts som har samlats inuti din bärbara dator kan bara rengöras genom att öppna upp datorn och rengöra den internt.
Rengöring av en bärbar dator internt kan vara en känslig process som kräver viss teknisk kompetens, så det är bäst att lämna det åt en professionell tekniker om du inte känner dig bekväm att utföra det själv. Det är viktigt att vara försiktig och ta hänsyn till eventuella garantier eller serviceavtal som du har med din dator när du funderar på att öppna upp den.
För att minimera mängden damm som samlas inuti din bärbara dator kan du placera den på en plan och ren yta, regelbundet rengöra ventilationssystemet från utsidan och undvika att använda datorn i dammiga eller smutsiga miljöer. Det är också viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för rengöring och underhåll av din bärbara dator.
Det är möjligt att installera Windows 10 på en gammal dator, men det kan finnas vissa begränsningar. Här är några saker du bör tänka på innan du försöker installera Windows 10 på en gammal dator:
Kontrollera att din dator uppfyller systemkraven för Windows 10. Du kan hitta systemkraven på Microsofts webbplats, men generellt sett behöver din dator ha minst en 1 GHz-processor, 2 GB RAM för 32-bitars versionen och 4 GB RAM för 64-bitars versionen, samt minst 60GB ledigt utrymme på hårddisken.
Kontrollera om det finns drivrutiner för dina datorns enheter som är kompatibla med Windows 10. Om det inte finns några drivrutiner tillgängliga kan du stöta på problem med att installera och använda dina enheter på din dator.
Om din dator är mycket gammal och inte uppfyller kraven för Windows 10 kan du överväga att uppgradera datorns maskinvara eller installera en äldre version av Windows som är bättre anpassad till din dators begränsade prestanda.
Installera alla tillgängliga uppdateringar för Windows 10 och kontrollera att du har tillräckligt med hårddiskutrymme för att installera och köra Windows 10.
Att installera Windows 10 på en gammal dator kan vara en utmaning, men det är möjligt om du följer dessa steg och gör nödvändiga anpassningar. Tänk på att ju äldre datorn är, desto troligare är det att du kan stöta på problem med prestanda och kompatibilitet.
De flesta moderna smartphones fungerar med Bank-ID.
 För att BankID-appen ska kunna använda det krävs NFC i din telefon, vilket finns i bland annat iPhone 7 och senare. Systemkravet kommer att höjas till iOS 13 i juni 2024.
Bank-ID är en mobilapplikation som är kompatibel med både iOS och Android. Här är några exempel på mobilmodeller som Bank-ID fungerar på:
iOS: 13, 14, 15, 16, 17
– iPhone 7,8,X, XR, XS, 11, 12,13, 14
Android: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 
– Samsung Galaxy S7, S8, S9, S10, S20, S21, S22, S23, S24 , A, J modeller 2016 och nyare.
Observera dock att det kan finnas vissa gamla modeller som inte är kompatibla med Bank-ID. Det bästa sättet att verifiera om din telefon har stöd för Bank-ID är att ladda ner appen och försöka använda den.
Läs om vilka systemkrav som gäller för BankID:https://support.bankid.com/sv/